Nesodden Karateklubb

Member of Jindokai (Society of the path of Benevolence)

Stilarten Shorin-ryu

Klubbens stilart heter Shōrin-ryū karate (小林流). Ryu betyr skole. Denne måten å organisere karatestiler på oppstod i begynnelsen av det 20. århundre.

På japansk finnes det flere måter å skrive Shorin-ryu på, som hver gir forskjellig mening. Navnet kan blant annet oversettes med «liten». Det kan oppfattes som et symbol på at teknikkene skal utføres etter prinsipper som kan minne om en ung furukvist: ettergivende når den bøyes, men kommer tilbake med snert i kontringen. Leser vi tegnene på kinesisk, blir uttalen shaolin, som også er navnet på det kinesiske klosteret som kan være utgangspunktet for mange ulike kampsystemer.

Vår stilart beskrives derfor gjerne som «Ung skog stil».  Den er beslektet med Shuri-te og Tomari-te og er en hybrid-stil som både er påvirket av opprinnelig Okinawa karate og Kempo, sannsynligvis hovedsakelig syd-kinesisk Kung Fu.

Rent teknisk er et viktig kjennetegn på Shorin-Ryu å konsentrere all kraft i øyeblikket. Det legges også vekt på hurtighet, smidighet, bevegelighet og evnen til å kombinere teknikker.

Chōshin Chibana (1885 – 1969) utviklet Shorin-ryū karate basert på det han hadde lært av Ankō Itosu (1831 – 1915), en av de store Shuri-te mestrene og betraktet som en av de viktigste grunnleggerne av Shuri-te. Ankō Itosu er også anerkjent som en av flere sentrale «bestefedre» til den moderne karaten, og som mannen som skapte kata-serien Pinan. I 1933 ble stilarten gitt navnet (Chibana ha) Shorin-ryu og dette årstallet kan betegnes som etableringsåret. I 1957 mottok han graden Hanshi, 10. Dan. Under ser du noen bilder av vår stilarts grunnlegger, Chōshin Chibana.

Chōshin Chibana1 Chōshin Chibana2 Chōshin Chibana3

%d bloggere liker dette: